2011. február 27., vasárnap

11. Szövegstílusok


A különböző szövegekhez különböző betűtípusokat kell használnunk. Lásd például ezt a képet:

Itt négyféle típusra lesz szükségünk: a buborékokhoz, a gondolatokhoz, az apró betűs részhez és a magyarázó felirathoz (nyíl).  Lássuk a mi verziónkat:

A buborékban WildWords betűket használtunk, a gondolatokhoz szürke WildWords-öt, az apró betűs részhez Augie-t, a magyarázathoz Pulp Fiction-t.  Ha a különböző szövegekhez eltérő fontokat használsz, sokkal esztétikusabb és igényesebb eredményt kapsz. Az apró betűs részeket érdemes megdöntve elhelyezni, így jobban elkülönülnek a többi szövegtől. A stílusok használata nélkül ez az oldal ilyen lenne:

 A "tüskés" (kiabálós) buborékokban célszerű kövér dőlt (Bold Italic) betűtípust használni, hogy érzékeltessük a szöveg energiáját. Ezt a szöveg eszköz (Text Tool) tulajdonságainál lehet beállítani:








 Jótanácsok:

1 .  SOHA ne használj  Comic Sans fontot a szövegbuborékokhoz! SOHA! Jól olvasható, univerzális betűtípus, gondolatok kifejezéséhez, lapszéli jegyzetekhez ideális, de nagy méretben, buborékban iszonyú ocsmány. Egyes szerkesztők szerint a Comic Sans után már az anyagyilkosság következik. Ugyanígy kerülendő a Times New Roman, és a hasonló elegáns fontok is. Kezdő koromban még én is úgy gondoltam, megteszik ezek a betűk is, de pár hónappal később már gyökeresen megváltozott a véleményem. Vérzik a szívem, ha valahol viszontlátom a régi képregényeimet: megcsinálhattam volna igényesen is, de a lustaságom miatt életem első munkái förtelmesek lettek. Vagy tisztességesen csináld, vagy sehogy- moslék munkát mindenki tud csinálni.

2.  A legáltalánosabban használható betűtípusok: 
      Amint már említettem (de nem lehet elégszer), itt találsz egy csomó kiváló fontot (többek között a fentieket is):


Az új betűkészletek feltelepítése:

Windows XP alatt:
-Töltsd le a fájlokat, és egy általad választott mappába csomagold ki őket!
-Keresd meg a fontok helyét: általában C:\Windows\Fonts.
-Kattints a felső menüsor Fájl-> Új betűkészlet telepítése pontjára!
-A felugró ablak alsó részében válaszd ki azt a mappát, ahová kitömörítetted a betűtípusokat!
-Jelöld ki azokat a fontokat, amiket telepíteni akarsz (ha mindet, akkor az Összes kijelölése gombot használd)!

Windows Vista vagy Windows 7 alatt:
-Töltsd le a fájlokat, és egy általad választott mappába csomagold ki őket!
-Kattints a jobb egérgombbal a telepíteni kívánt fájlokon, és válaszd a Telepítés (Install) pontot!

Még egy tanács: ne vidd túlzásba sem a különböző fontok halmozását! Általában max. ötféle betűtípus elég egy mangaoldal beírásához-ezeket érdemes hozzáadni a Tool Presets munkaterülethez.




6 megjegyzés:

  1. Szia! Nagy szükségem lenne a segítségedre! Letöltöttem a photoshop cs6-ot, és írnám a szöveget, de akármilyen betűtípust vagy méretet választok, a betűk homályosak lesznek. Kérlek minél előbb válaszolj, nagyon fontos lenne! Előre is köszi a segítséged.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Character (Betűk tulajdonságai) panelen állítsd át az élsimítást (anti-aliasing) Crisp vagy Sharp variációra! Remélhetőleg ez megoldja a problémádat.

      Törlés
    2. Köszönöm a segítséget! Sikerült megcsinálni :)

      Törlés
  2. Helló!
    A segítségedet kérném az ügybe, hogy az ilyen képeknél hogyan tudom megcsinálni az, hogy egy kis vastag körvonal legyen a szöveg körül ( http://www.mangahere.com/manga/bakuman/v01/c001/10.html ) , mint az eredetibe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló!

      A Layers palettán a jobb egérgombbal kattints a szövegrészletre, és válaszd a "Blending options"-t! A megnyíló "Layer style" ablakban pipáld ki a "Stroke"-ot! A Size-nál adhatod meg, milyen vastag legyen a körvonal, a Fill Type-nál pedig a színét. Nyomsz egy OK-t, és kész. Amint láthatod, a Layers palettán a szöveg alatt megjelenik az Effects->Stroke felirat, később erre kattintva automatikusan felugrik az ablak, ahol módosíthatod a körvonal beállításait.

      Törlés