Kezdjük el!Szereted a képregényeket? Van egy kedvenc mangád, amit nagyon szeretnél magyarul is megosztani a nagyközönséggel? A lelkesedés megvan, de fogalmad sincs, hogyan fogj hozzá? Itt jön a képbe ez a kis ismertető. Az alapját Kalendel-nek, a Storm in Heaven fordítócsapat szerkesztőjének "The Idiot's Guide to Editing Manga" (kb. „Mangaszerkesztés Idiótáknak”) című online oktatása képezi, amihez hozzácsaptam az internetről összeszedett trükköket és a saját tapasztalataimat. Mivel a Storm in Heaven már rég megszűnt, Kalendelt pedig nem sikerült felkutatnom, azt hiszem, nem veszi zokon, ha a tippjeit lefordítom szép anyanyelvünkre is. Remélem, legalább olyan hasznosak lesznek a ti számotokra, mint amennyire nekem voltak.
                                                  
Mire lesz szükséged?
Először is az Adobe Photoshop nevű programra. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ez a világ legjobb fotószerkesztő programja. Kész. Igen, egyben a legdrágább is-de egyike annak a kevés szoftvernek, ami megéri az árát. Hogy honnan és milyen úton szerzed be, azt rád bízom, de hidd el, Photoshop kell.
Alternatív lehetőségek:
Corel Paint Shop Pro: A Photoshop legnagyobb riválisa. SZINTE mindent tud, amit a „nagy testvér”, de sajnos a hangsúly a „szinte” szócskán van. Pont azok a funkciók hiányoznak belőle, amik a manga- szerkesztéshez fontosak (pl. nem ismeri a görbéket), de könnyen kezelhető, és én személy szerint jobban kedvelem a klónozási, festési funkcióit, mint a PS-ét. Nem utolsósorban a PS árának tizedéért beszerezhető.
GIMP: A legnagyobb erénye, hogy teljesen ingyenes. Ennyiben ki is merült erényeinek a tárháza, mert egy korlátozott képességű, nehézkesen kezelhető programocska. Ráadásul hiába van benne élsimítási funkció, azzal együtt is olyan durván „cakkos”, fűrészes betűket produkál, amik igényes munkára teljesen alkalmatlanná teszik. Sajnos.
Apropó igényesség! Egy csúnya kérésem lenne hozzád, kedves jövendőbeli szerkesztőtársam! Döntsd el, mennyire akarsz igényes munkát végezni! Megmagyarázom: állíts fel magad elé egy mércét, mennyi időt és fáradságot tudsz rászánni egy-egy fejezetnyi képregényre! Akarod-e teljesen újrarajzolni a hiányzó képrészleteket, órákig klónozni, effektezni- vagy csak az számít, hogy egy-két hetenként te jelentkezz először az adott cím aktuális számával? A gyakorlás folyamatosan tökéletesíteni fogja a technikádat, és azt a bizonyos lécet idővel egyre feljebb és feljebb teheted majd, anélkül, hogy egyre több időt és fáradságot szánnál rá. Kérlek, olvasd végig ezt a rövid kis útmutatót, és meglátod, hogy az egész manga- szerkesztés nem is olyan ördöngösség!
Én személy szerint Photoshop CS3-at használok, a leírás is ez alapján készült. Vannak újabb verziói is, de annyira sok újítás nincs bennük, hogy beszerezzem őket. Viszont a CS4-ben és a CS5-ben vannak olyan kényelmi funkciók, automatizált munkafolyamatok, amik a leírásom nagy részét feleslegessé teszik. Ennek ellenére muszáj leírnom őket, mert egyrészt nem árt megérteni a működésüket, másrészt sokan vannak, akik még mindig a régebbi változatokat használják.