2010. december 12., vasárnap

01. Előszerkesztés

Alapok
Ez egy egyszerű lecke, ami bemutatja a Photoshop parancsait és eszközeit, amire szükséged lesz a képregény-szerkesztéshez. Alapvetően azoknak készült, akik még sosem használták ezt a programot, hogy ne kelljen a későbbi szövegben elmagyaráznom ezeket a műveleteket. Ebből a leckéből nem fogod megtanulni a PS minden csínját-bínját, kizárólag azokat a funkciókat fogjuk tárgyalni, amik a MANGÁK (vagy más fekete-fehér képregények) szerkesztéséhez szükségesek.
A  Photoshop konfigurálása
Mikor először megnyitod a Photoshopot, valami ilyet fogsz látni:
Kattints a teljes mérethez!
 
Munkaeszközök
„A bolond sok mindenfélét kever össze válogatás nélkül, kihagyva a nélkülözhetetleneket, míg a munkásember csupán a szerszámait hordja be, melyekre feltétlenül szüksége van, és azokat a legnagyobb rendben tartja.”
                                                              (Sir Arthur Conan Doyle: A bíborvörös dolgozószoba)
Sherlock Holmes okosan beszélt- a Photoshopnak milliónyi funkciója van, de az ezredét sem fogjuk használni a szerkesztéshez. Nem tudok általános érvényű tanácsot adni, mert minden szerkesztő más „szerszámokat” készít a keze ügyébe. Én pl. még soha nem használtam a History funkciót, míg egy barátom nem tud meglenni nélküle. A PS Munkaterületének (alapállapotban) jobb oldalán láthatóak a Paletták (Palettes), azaz az általad favorizált eszközök. A felső menüsor Window pontjában kipipálod őket, azok pedig megjelennek a Munkaterületen. Szokás szerint a jobb felső sarkukban levő X-el tudod eltüntetni őket, a dupla nyíllal pedig „összecsukhatod” a Palettákat. Érdemes egyetlen oszlopba rendezni őket, úgy, hogy minél kisebb helyet takarjon ki a lapból. Ha a bal egérgombbal megfogod a Paletta felső szegélyét, áthúzhatod oda, ahová tenni szeretnéd- egy ablakon belül több fület (Tab) is használhatsz.
Kattints a teljes mérethez!

Csak egy példa, hogy én melyik eszközöket szoktam kitenni a Munkaterületre:
Rétegek (Layers): A legfontosabb, ami nélkül Te sem lehetsz meg. Majd később meglátod, miért.
Műveletek (Actions): Automatizált cselekvések, amik sok fáradságot vehetnek le a válladról.
Karakterek (Characters): Betűk tulajdonságai- típus, méret, távolság, stb.
Stílusok (Styles): Kész „ruhák”(színek, textúrák, körvonalak) amiket „rá lehet húzni” a kívánt szövegre, vagy effektre.
Előre beállított eszközsablonok (Tool Presets): A leggyakrabban használt méretek, típusok, stb. gyűjtőhelye.
Kísérletezd ki, hogy neked melyek a „legkézreállóbbak”, és melyekre egyáltalán nem lesz szükséged! A későbbiekben részletesebben is sorra vesszük őket.  Ezzel meg is volnánk - ha kilépsz a Photoshopból, ezek a beállítások el fognak mentődni, és a következő elindításkor automatikusan így kezdi a munkát.
Ezután be kell állítanod az alapértelmezett mértékegységeket „Képpont”-ra (Pixels). Minden kép, font, stb. ezt az egységet fogja használni a méretek felmérésére. Ehhez a menüben válaszd ki az Edit->Preferences->Units&Rulers-t! Az Units menüben, a Rulers és Type ablakban válaszd ki a „Pixels”-t, és OK-zd le! Ez a beállítás is el lesz mentve, ha kilépsz a programból.
Kattints a teljes mérethez!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése