2010. december 12., vasárnap

04. Szintezés



  A szintezés egy fényképészeti szakkifejezés- ennek segítségével szabadulhatunk meg a fekete-fehér területeken található „koszos” pontoktól. A legtöbb szkennelt kép olyan, mintha egy szürke fátyol fedné. Ha a tiédnél is így áll a helyzet, ajánlom, hogy a szintezést a legelején, a vágás és méretezés előtt ejtsd meg- ég és föld a különbség a két végeredmény között. A szintezéshez használhatod a menü Image>Adjustments>Levels pontját, vagy simán a CTRL+L billentyűkombinációt.

Amint láthatod, ez az ablak egy kicsit ijesztő. De nekünk semmi mást nem kell tennünk, mint a diagram alatti kis fekete, illetve fehér nyilacskákat piszkálnunk. A középső szürkéhez SOHA ne nyúlj! Hogy eltüntesd a szennyeződést a fekete területekről (hogy a fekete még feketébb legyen), húzd a felső fekete nyilat jobbra! Ha a fehér területeket akarod világosítani, húzd a felső fehér nyilat balra! Láthatod, hogy a nyilak alatti számok változnak, ahogy állítgatod a pozíciójukat. Természetesen egyszerűen be is írhatod a kis ablakba a kívánt értéket. Ha egy Photoshop-használótól azt hallod: „Fehér 237-re szinteztem a képet”, az annyit jelent, hogy addig fehérítette a képet, amíg a fehér nyíl a 237-es értéken nem állt. Íme egy példa a fenti képről szintezés után:

Látod, hogy mennyivel tisztább, élesebb lett a második kép? Ezt kell elérnünk minden oldalnál. No de, láthatod, hogy a bal felső sarok még mindig koszos! Ezt lapszéli árnyéknak hívjuk, és teljesen külön kell kezelni a kép többi részétől. SOHA ne szintezd odáig a képet, amíg a lapszéli árnyék teljesen eltűnik! Ha így teszel, a szürke árnyalatok is elvesznek- ezt hívjuk túlszintezésnek! Például, ha a fenti képet túlszinteztem volna, így nézne ki:

Látod, hogy milyen fakó lett? És a szürke tónusok teljesen elvesztek, illetve elkenődtek. Természetesen ez egy extrém példája a túlszintezésnek. Hogy elkerüld, azt ajánlom, csak addig szintezd a képet, amíg a koszfoltok teljesen el nem tűnnek.
Ha amiatt aggódsz, hogy túlszintezel egy képet, egyszerűen helyezz fölé egy új módosító réteget, ami az alatta levő réteg(ek) fölött hajtja végre a szintezést. A Layers paletta legalján látsz egy kis szimbólumsort, kattints a „Create new fill or adjustment layer”-re (fekete-fehér köröcske), azon belül pedig a „Levels”-re!

Előugrik a normál szintező ablak, ahol elvégezheted a módosításokat. Ezután a Layers palettán megjelenik az új réteg (a többi tetején), és az alatta levő rétegek mind szintezve lesznek.


Ha duplán rákattintasz erre a módosító rétegre, bármikor megváltoztathatod a beállításait. FONTOS: a szövegrétegeket mindig efölött a réteg fölött helyezd el, különben azokat is szintezi, és el fognak mosódni!
Ennyit a szintezésről. Most pedig megtanuljuk, hogy bánhatunk el azzal a nyavalyás lapszéli árnyékkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése