2010. december 12., vasárnap

05. Lapszéli árnyék


 
Minél nagyobb a lapszéli árnyék, annál nehezebb megszabadulni tőle. Általában a rendesen lesimított könyvek/újságok szkennelésekor minimális a lapszéli árnyék, de előfordulhat, hogy csak rossz minőségű szkenhez tudsz hozzájutni. Én most egy ilyet fogok használni- ha gondolod, te is használhatod ezt a képet a gyakorláshoz:

Amint láthatod, a lapszéli árnyék az egész jobb szélen végighúzódik. Leginkább a fiú arcán látszik a jobb  felső sarokban, de a háttérmintán is zavaró. Ezt fogjuk eltüntetni szintezés segítségével, de az egész kép helyett csak egy részét fogjuk módosítani a gyorsmaszkolás (quickmask) módszerrel. Először is, válaszd ki a Brush eszközt, és válassz egy olyan ecsetet, ami teljesen elfedi a lapszéli árnyékot!

Ehhez a képhez én egy 200 pixeles puha ecsetet fogok használni. Nyomd meg a „q” gombot a billentyűzeten, ez előcsalja a quickmask üzemmódot! Most rajzolj egy maszkot (vörös színű lesz) a lapszéli árnyékra- ha nyomva tartod a SHIFT gombot, teljesen egyenes vonalat fogsz húzni! Ha megvan, lépj ki a quickmask üzemmódból a „q” újbóli megnyomásával! Láthatod, hogy azon kívül, amit rajzoltál, minden ki lett választva- ezt meg kell fordítanunk. Válaszd ki a menüből a Select>Inverse pontot, így már csak a lapszéli árnyék lesz kijelölve.

Most pedig szintezzük a lapszéli árnyékot úgy, mint a kép többi részét! A nagyméretű árnyékoknál nem célravezető, ha egyszerre csináljuk az egészet- ez túlszintezéshez vezethet. Csak addig világosítsd, amíg a szürke árnyalatok elkezdenek fakulni! Ekkor a billentyűzeted kurzorgombjaival (jobbra-balra ) told odébb a kijelölt területet a lapszéli árnyék széléig, és szintezd újra!

Ismételd ezt addig, amíg a lapszéli árnyék teljesen el nem tűnik! A legtöbb lapszéli árnyék maximum egy odébb tolást/újraszintezést igényel, ennél a képnél viszont háromszor kellett megismételnem.    


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése